Biografia

Llicenciat en Història i Ciències de la Música i Graduat en Història de l’art, va estudiar Grau Profesional de Guitarra Clássica amb Jorge Orozco al Conservatori Profesional de Torrent. A partir d’aquest moment Abel Garcia inicia la seua trajectòria interpretativa especialitzant-se en instruments de corda de la Tradició Europea i Mediterrània.

Pricipalment va focalitzar els seus estudis musicals en la viola de roda, instrument amb el que estudia a la Asociación Ibérica de la Zanfona des de l’any 2001 amb el més prestigiosos professors: Valentin Clastrier, Gilles Chabenant, Isabel Pignol, Anne-Lise Foy, Patrick Boufard, Mathias Loibner y Germán Díaz. Tanmateix, rep classes i formació amb Marc Egea i Efrén Lopez. A més d’aprofundir al repertori històric i tradicional d’aquest instrument, es va centrar al seu particular camí d’investigació ampliant els horitzons musicals de la viola de roda, siguent precursor en la introducció d’aquest instrument al génere flamenc, integrant l’instrument a la Compañía Flamenca Manuel Serena.

La viola de roda al flamenc a la Companyía Flamenca Manuel Serena 2011

La seua formació als instruments de corda polsada de la Mediterrània s’inicia a la ciutat d’Estambul, on rep classes de baglama de la mà del mestre Sufí Devrim Aydin i Orcan Ockal. Posteriorment rep classes de música Clàssica Otomana amb Christos Barbas, juntament amb classes de música turca amb Efrén López i música tradicional de l’illa de Creta amb Stelios Petrakis. A partir d’aquest moment Abel viatja a Creta per a estudiar Laouto de Creta amb Giorgis Xilouris i Manolis Manousakis, artista grec amb el que gravarà un disc en 2017 i realizarà gires per Creta i Atenes en 2017 i 2018.

Mandilatos, enregistrat l’any 2018 a Heraclio, Creta.

En el camp de la producció artística, Abel Garcia realitzà produccions musicals per a teatre i formacions musicals, com és el cas del premiat disc Mare Vostrum de la prestigiosa artista Mara Aranda, publicació discogràfica que va rebre el Premi Ovidi Montllor al millor disc de Folk de l’any 2015, arribant a ser un dels 5 primers discos a nivell mundial segons la World Music Chart Europe.

Cant de Sirena. Composició i arranjaments: Abel Garcia. Mare Vostrum, Mara Aranda, 2017

Ha participat en diversos projectes i artistes com Mara Aranda, Krama, Capella de Ministrers, Ars horo, Miquel Gil, Josep Gimeno “El Botifarra”, Feliu i Obrint Pas. Amb aquestes formacions ha enregistrat més de 20 discos i ha realitzat gires per Europa, Egipte, Argelia, Marroc Estats Units i Méxic.

Enregistrant el disc “Xilino” amb Manolis Manousakis. Creta. Grècia, 2017

Com a docent a donat classes de Grau Professional i Elemental en l’especialitat de guitarra clàssica al TMJ de València, a més a diverses escoles a la ciutat de València.

En el terreny dels instruments de tradició medieval, Abel Garcia va crear la seua pròpia línia pedagògica de viola de roda en 2010, oferint classes i tallers, a més d’oferir Masterclass de Música Mediterrània i Balcània a estudiants i instrumentistes professionals.

Masterclass de Músiques del Mediterràni Oriental. Jerez de la Frontera, 2018